Aktuellt

Workshop, hösten 2024

Lördagar alt. onsdagar kl. 10.00-13.00

Uppläggsförslag

  • Do-In och avslappning/fika/Makka Ho
  • TRE info och teori genomgång/fika/forts.TRE
  • Basal Kroppskännedom stående och sittande /fika /Zenmeditation med genomgång och Kinhin
  • TaiCHi QiGong Shibashi 18 rörelser /fika/Basal kroppskännedom liggande avslappning
  • Medicinsk Yoga sittande /fika /medicinsk yoga liggande
  • Avslappningstema , eutoni med pinnar, bollar /fika/Zenmeditation med Kinhin
  • Tema Lymfsystemet- egenmassage/vård hemma/fika /lymfyoga

 

Lite längre kan du läsa mer om de alla övningarna.

Jag erbjuder även möjligheten att pröva på olika metoder samt konsultation och handledning, både för din egen personliga nyfikenhet och utveckling men även för dig som professionell.

Är du intresserad av att delta är du varmt välkommen att lämna en intresseanmälan.

TRE – Tension & Trauma Releasing Exercises

är en självhjälpsmetod för att släppa fysiska och emotionella spänningar direkt genom kroppen: Man aktiverar ett inbyggt biologiskt system för stress-release via det autonoma nervsystemet – neurogena skakningar. Tre är en djupavslappningsmetod. Den neurogena skakningen leder till en gradvis avspänning av överaktivitet i nervsystemet och i muskler och bindväv. Detta hjälper kroppen att bryta negativa cykler av spänning som lagrats i kroppen pga stress, skador och andra fysiska och psykiska påfrestningar. För att kunna använda den som en självhjälpsmetod rekommenderar man minst 3 gånger- Det är dock möjligt att på en workshop/eller individuellt få pröva TRE. I metoden ingår det viktiga och grundläggande att kunna dosera och självreglera sig och vi gör det via kroppens förståelse.

Qigong består av rörelser, koncentration och avslappning och andningsövningar. Rörelserna är enkla och stimulerar flödet i kroppen, löser upp blockeringar och spänningar , ökar blodgenomströmningen och mjukar upp stela leder. Denna QiGong är en blandform av taichi och qigong och lärdes ursprungligen ut till patienter på sjukhus. Vetenskapliga studier visar att Qigong/Taichi är en evidensbaserad metod vid träning av balansproblem, rädsla för att falla och stressrelaterade besvär. Qigong är relativt lätt att lära. Träningen utförs oftast stående, en långsam, mjuk rörelse upprepas ett antal gånger och följs sedan av andra i en särskild ordning. Gående, sittande och liggande övningar ingår också. Qigong och tai chi tränar kroppen genom att förbättra andningsförmåga, rörlighet, koordination, balans, muskelstyrka, hållning och kroppskännedom. Samtidigt övar man – ur ett psykologiskt perspektiv – kroppsmedvetenhet, uppmärksamhet, tålamod, lekfullhet, självkänsla.

Bra att veta inför träningspassen:

  • Rörelserna görs långsamt, jämnt, liksom flytande. För att fånga känslan kan du föreställa dig att du rör dig i vatten, eller mot annat mjukt motstånd.
  • Om du tycker att en rörelse är svår att göra eller gör ont utför den efter din förmåga, eller stå/sitt stilla och tänk att du gör rörelsen.
  • Ha inga förutfattade meningar om vad som ska hända.
  • Ha tålamod med dig själv.
  • Jämför inte med andra, gör bara så gott du kan.
  • Odla en anda av öppenhet och vänlighet mot dig själv (och de andra i gruppen).
  • Om det blir för jobbigt att stå upp under hela qigongpasset, ta fram en stol och sätt dig en stund, du kan fortsätta med rörelserna i den positionen. Det går också bra att sitta hela passet.

Cheng Man Chings korta Yangform Tai chi är en urgammal kinesisk rörelsekonst som genom långsamma och mjuka rörelser hjälper till att
frigöra spänningar i kroppen. Rörelserna, enligt en bestämd form, stärker den fysiska och mentala balansen och samordnar kropp och
psyke. Korta Yangformen tar ungefär tio minuter att göra och ett helt liv att lära sig……

Är en självmassage som vi kan göra varje dag för att väcka kroppen och sinnet och göra oss redo för den kommande dagenSjälva ordet kommer från Do = väg och In = själv (japanska). Syftet och målet är att öka Ki (energi ) flödet i kroppen vilket i sin tur ökar blodcirkulationen och stimulerar nervsystemet Vi använder bankningar klappar, tryck och massagerörelser.

Ingår i Do In metoden men har en egen form för att stretcha i meridianerna. Lätt att lära och använda själv hemma.Enlig kinesisk medicin är kroppen fylld av ett finmaskigt nät av energikanaler/meridaner. Man har mer och mer i västvärlden börjat koppladet till vår bindväv– faschia. Makka Ho stretchen är med den förståelsen en mycket fin bindvävsbehandling.

Vi övar Zazen, betyder ”att sitta” och är en av de vanligare meditationerna. Vi sitter på kudde på golvet eller stoI och går sedan i kinhin /mediatitiv gång. Sedan kan man upprepa att sitta. I Zen övar man närvaro i vardagen, med bland annat sittande meditation. Denna form som lärs ut är religiöst obunden, se även Zenvägen (ideel förening i Sverige). Den är i samma tradition som Jaques Dropsy lärde ut på Rättviks meditationscentrum och senare på Fridhem/Stjärnsund, då den harmoniserar med TaiChi. I Zen säger man ”att sitta”=zazen – vi säger också att öva medveten närvaro där man övar att känna och att bara vara, inte fundera.

Hållning och andning är det man börjar med att guidas i och att reflektera över . I modern tid övar vi meditation mot stress, mot ångest, bättre sömn och för läkning av kropp och själ. Man sitter på kudde på golvet eller på stol. Vi sitter två pass á max 20 minuter (vad som passar dig) och går kinhin- gående meditation, emellan de två passen.

Artikel i Forskning & Framsteg, publicerad 2011 ”Meditation ger tjockare hjärnbark- Två månaders övningar i medveten närvaro leder till mätbara förändringar i hjärnans anatomi.” Buddistiska munkar och andra som har mediterat i åratal brukar ha lite annorlunda grå hjärnsubstans än folk i allmänhet. Det visar flera studier med magnetkamera av deras hjärnor. En tänkbar förklaring skulle kunna vara att människor med en viss typ av hjärna gillar att meditera mer än andra. Efter att ha tränat en halvtimme varje dag under två månader hade deras hjärna förändrats. Mängden grå substans ökade i ett område innanför tinningloben, som kallas hippocampus och som bidrar till att bilda minnen, och också i flera andra områden som är kopplade till bland annat medkänsla och introspektion. Men nu har forskare i Tyskland och USA visat att meditationen i sig kan forma hjärnan. De lät 16 personer som inte hade mediterat tidigare öva sig i medveten närvaro, det som brukar kallas mindfulness i västerländska versioner av den buddistiska traditionen. – Vi vet att människor som mediterar upplever stora förändringar i sitt välbefinnande. Det måste ju vara kopplat till någon typ av förändring i hjärnan, säger Britta Hölzel, hjärnforskare vid Harvard medical school i USA och ledare för studien. Hos en kontrollgrupp som inte mediterade var den grå substansen oförändrad.

är en metod som integrerar västerländsk rörelsetradition och biomedicinsk kunskap med den österländska rörelsetraditionen-tai-chi och zenmeditation. Träningen övar ett ökat kroppsmedvetande och en balanserad hållning, ett avspänt välkoordinerat rörelsemönster samt en naturlig integration mellan andning och rörelse. Övningarna stimulerar till en reflektion över invanda mönster och ger övning i mental närvaro

Lämna en intressenamälan